fredag den 8. juli 2011

Udbedring af gamle trægulve

Vi overtog i vinter en gammel lejlighed i København. Sin alder taget i betragtning, var lejligheden i god stand. Gulvene trængte dog til en kærlig hånd. Mange af de brede gulvbrædder havde skader ved samlingerne, som jeg besluttede mig for at udbedre som alternativ til at udskifte gulvet. Det gøres bedst ved at lægge 'lus' ned. En lus, eller en lap om man vil, er et stykke friskt træ, som man monterer som erstatning for et stykke ødelagt træ.
Først skærer man nogle skabeloner til at skære hullerne i gulvet med, og nogle skabeloner til at skære selve lusene med. Derudover skal lusene selv udskæres. Alt dette gøres med en overfræser.
 
Her ses i midten et eksempel på, hvorledes et stykke gammel gulvbrædde er knækket. De to løse stykker træ er skabeloner til det hul, der nu skal fræses. Til venstre kan man ane en lus, der blev lagt tidligere på dagen.

Først stiftes skabelonerne fast med små søm. Overfræseren skal monteres med kopiring, så kun gulvbrædden og ikke skabelonerne bliver fræset.
Nu er hullet skåret i gulvet. 12 millimeter er passende, hvis brædden kan klare det. Bemærk de to kiler af lyst træ, der er klemt ind mellem brædderne. De forhindrer, at bræden man fræser splintrer/flækker.
Her er lusen lagt ned. Har man skåret sin lus korrekt, passer den som fod i hose med det hul man lige har fræset. Lusen sættes fast med rigelige mængder trælim og søm. Husk at bore for, og dyk sømmene!
 Det træ jeg havde skåret lusen fra, var 15 millimeter tykt, Her er lusen høvlet og slebet ned i højde med resten af gulvet.
Efter jeg havde lagt alle mine lus, sleb jeg gulvet sammen med min svoger.
Efter afslibningen blev gulvet ludbehandlet...
Til sidst behandles gulvet med Trip-Trap-sæbe med hvidt pigment i.

Hvis man vil give sig i kast med at lappe sit gulv med lus, kan jeg anbefale bogen Trægulv.









Ingen kommentarer:

Send en kommentar