søndag den 12. februar 2012

Oprettelse af fyldningsdøre

Vores gamle Christianshavnerlejlighed har en del gamle fyldningsdøre, som trængte til at blive rettet op. I 80'erne og 90'erne var det moderne af afsyre døre og møbler, så det rene træ fremstod flot og ubehandlet. Her et par årtier senere, har især fyldningdøre 'sat sig' efter at have optaget og afgivet fugt hundredvis af gange. Derfor skal de rettes op og males, så de kan holde formen.
Den typiske fejl på dørene er, at tyngdekraften har trukket døren ned i den side, der er længst fra hængslerne. Jeg lånte derfor et særligt værktøj af min svigerfar.Værktøjet er en såkaldt 'bæltestrop med skralde'. De kan købes i to kvaliteter hos Thansen.dk for 199 og 29.

Værktøjet, består af et bælte og en skralde til at stramme bæltet med. For at rette fyldningsdøren op, monteres bæltet, så døren trækkes tilbage fra det træk tyngdekraften har givet døren over årene, mens døren har stået umalet og sårbar hen.


Nu er båndet strammet, og døren er trukket tilbage i vatter. Den sprække der stadig er, skyldes at karmen, som så mange karme på Christianshavn, er lidt skæv.

Nu skal selve fyldningerne bankes på plads. Det gøres med ved at slå et stykke træ mod siden af fyldningerne med en hammer, indtil fyldningen er centreret. De første billede er fra før båndet blev strammet. Fyldningerne kommer af sig selv lidt tilbage mod normalstillingen, når båndet strammes. Men ikke helt.

Herefter stiftes fyldningerne forsigtigt fast i fyldningskarmene. Den opmærksomme læser kan på billedet herunder se en af stifterne, der holder fyldningen fast.

Nu, hvor døren hænger som den skal, skal den sættes fast, så den ikke sætter sig igen (selv om den selvfølgelig bliver malet). Først bankes den lille styrenot ind, der sidder i underkanten af hver af de fire tværliggere i døren.

Dernæst skal der monteres fire dyveler, en til hver tværligger. Først bores et hul, og dernæst bankes dyvelen i, Husk at bruge rigeligt med trælim.
Dyveler kan købes i forskellige størrelse, eller man kan købe en dyvelstang og så lave sine egne. Jeg vil anbefale det sidste, hvis man da ikke kan finde en størrelse der passer præcis i længden, da det går langt hurtigere, fordi man så nemmere kan tilpasse længden. Nu skal døren bare males, - Så skal den nok holde mange år endnu.


1 kommentar: